Cobham Mast Systems (CMS) valitsi Leanin toiminnan kehitysmalliksi vuonna 2013. Nyt Lean on osa komposiittimastojärjestelmiä tuottavan yhtiön DNA:ta. Työvaiheet ovat sujuvia, vastuut selkeitä ja tuotannon läpimenoajat entistä lyhyempiä.
CMS kuuluu kansainväliseen Cobham-konserniin. Joensuun Heinävaarassa CMS kokoonpanee teleskooppisia, komposiittisia ja liikuteltavia mastojärjestelmiä. Yhtiö on osa puolustusvälineteollisuutta; tuotteet myydään lähes yksinomaan sotilaskäyttöön. Vuosittain vientiä on noin 30 maahan.
CMS tekee projektikauppaa; vuotuisissa tuotantomäärissä voi olla suuria vaihteluita.
- Jokainen tilaus on uniikki – kyse voi olla yhdestä tai vaikka sadoista järjestelmistä. Tuotevalikoima on laaja. Kilpailua markkinoilla on, mutta kun mennään yli 30 metrin mastokorkeuksiin, olemme todella vahvoja, CMS:n toimitusjohtaja Heikki Miettinen
Ihmisten Lean
Bisneksen projektiluonteisuus on yhtiölle haaste, johon Lean on antanut ryhdin. Yhtiössä on noin 30 työntekijää. Kysyntävaihtelu edellyttää ihmisiltä tietynlaisia joustoja ylös ja alas. Jos joustovara loppuu, vahvistuksia haetaan vuokratyövoimasta, määräaikaisista ja vakituisista työntekijöistä. Kun Heikki Miettinen kiteyttää Lean-toimintamallilla saadut tärkeimmät hyödyt, hän aloittaa työntekijöistä.
- Meillä ajatellaan ihmisiä. Yhtenä kehittämisen tavoitteena oli työhyvinvoinnin ja -viihtyvyyden parantaminen. Leanin avulla hommista on saatu sujuvia ja vastuista selkeitä.
Tuottavuuden Lean
Toisena merkittävänä hyötynä toimitusjohtaja nostaa esille lyhentyneet läpimenoajat ja toiminnan tehostumisen. Ja vaikka Lean ei lähtökohtaisesti ole mikään säästötyökalu, Miettinen puhuu myös säästöistä.
- Lean näkyy viivan alla – olemme pystyneet sen avulla tuotannossa vastaamaan markkinoiden kustannuspaineisiin, Miettinen konkretisoi muistuttaen yhdestä keskeisimmästä asiasta:
- Leanissa pitää muistaa se, ettei kyse ole mistään ”mutusta”. Asioiden mittaaminen on kaiken a & o.
”Jokaisessa projektissa matka on yhtä tärkeä kuin itse lopputulos”
Prosessien selkeyttäjä
CMS:n tuotannon kolme prosessia ovat mastorunkojen tuotanto, lisävarusteiden tuotanto sekä harussolu. Leanin avulla ohjataan kaikkia kolmea prosessia. Tuotannon ohella Lean on ulotettu myös muun muassa myyntiprosessiin. Myyntiprosessi suunniteltiin kokonaan uudelleen tarjouspyynnöstä tarjoukseen ja tilauksesta tilausvahvistukseen.
- Kokoonpanotuotannon raaka-aineet tulevat pääosin kotimaisilta toimittajilta – komposiittia, alumiini- ja teräsvaluja, erilaisia metallituotteita sekä tekstiilituotteita. Asiakkaille toimitettavat tuotteet perustuvat standardituotetyyppeihin, joista asiakastoimitukset räätälöidään.
Heikki Miettisen mukaan yhtiössä Lean-toimintatapaan siirtyminen tapahtui otollisesti. Prosessit oli määritelty, mutta prosessien sisältöjä ei oltu suunniteltu. Starttia Miettinen kuvaakin ”neitseelliseksi”.
Oivalluksen vaade
Heikki Miettinen muistuttaa toistuvasti, että Leanin todelliseen omaksumiseen tarvitaan oma konkreettinen oivallus ja osaavan asiantuntijan tuki.
- Olimmehan mekin Leaniin tutustuneet, siitä lukeneet. Periaatteessa tiesimme, mistä on kyse. Siitä huolimatta meiltä puuttui Leanin oivallus.
Oivalluksen yhtiöön toi Lean-taustainen mastotuotannon vetäjä.
- Pääsimme oivalluksen alkuun siitä, mitä Lean voi tarkoittaa juuri meillä – että se soveltuu erinomaisesti myös meille. Sitten käynnistettiin yhteistyö Sunprofilen kanssa. Lean-tehdaskoulutus polkuautotehtaalla oli konkreettinen keino saada yhtiön työntekijät mukaan oivallukseen. Koulutus vedettiin läpi kolmessa ryhmässä. Toimintamalli otettiin käyttöön projekti kerrallaan, pilottina meillä oli mastorunkojen valmistus.
Ei mikään muoti-ilmiö
Lean ei Miettisen mukaan ole mikään ismi tai muoti-ilmiö, jollaisia johtamisessa tulee ja menee.
Leanin juuret ovat Japanissa, jossa niukkuutta jaettaessa opeteltiin tekemään asioita fiksummin. Lean on toimiva tapa kehittää prosesseja. Tavan omaksuminen ei olisi onnistunut meilläkään ilman Sunprofilelta saatua tukea, systematiikkaa ja konkretiaa. Jokaisessa projektissa matka on yhtä tärkeä kuin itse lopputulos. Asioita opittiin tekemään oikein ja ymmärrettiin, ettei projekteissa voi oikaista lopputulokseen.